Ett vackert dop

Ett vackert dop

I dag har vi varit på ett fint dop i Österhaninge kyrka, Österhaninge kyrka är en gammal kyrka som ligger i Haninge kommun. Den är till huvudsak uppförd under medeltiden och är byggd i sten.

”Österhaninge kyrka är traditionernas kyrka. Här börjar Österhaninge församlings historia på allvar. Den nuvarande stenkyrkan har anor från 1320-talet med nuvarande långhus och lägre och smalare kor. Tyska Orden tros ligga bakom uppförandet av kyrkan. Tidigare fanns här troligtvis en källa och en träkyrka.

Österhaninge kyrka är församlingens klenod med stark närvaro av medeltid. Interiören har många historiska sevärdheter, bl.a. en Mariaskulptur i trä, från 1320-1330-talet. Kyrkan var förmodligen invigd till Jungfru Marias ära. En annan medeltida skulptur föreställer en apostel, en av Jesu 12 lärjungar. På grund av att skulpturen saknar attribut går det inte att med säkerhet avgöra vilken av dem. Dopfunten i gotländsk kalksten är troligtvis gjord i samband med kyrkobygget på 1320-talet.   Ovanför vapenhusets port kan vi än idag se en lucka. Denna användes under medeltiden som predikstol för kringvandrande predikanter och munkar samt för allmänna meddelanden.

Kyrkans vridna och något lutande torn byggdes 1587. Legenden vet att berätta att byggmästaren blev så förtvivlad över det lutande resultatet att han hängde sig i sitt torn. Eller var det möjligtvis nordanvinden som hade sin påverkan på tornets lutning?

På Österhaninge kyrkogård ligger bygdens stora dotter, författaren, freds- och kvinnokämpen Fredrika Bremer (1801-1865) begravd. Hon var flitig i nattvardsgången i Österhaninge kyrka. En altarduk med spetsar som systrarna Bremer förfärdigat skänktes till kyrkan. Bremer vistades som barn många somrar på Årsta slott, som då var familjens sommarresidens. Somrar som kom att betyda mycket för Fredrika Bremer. Hon fick på äldre dagar en fristad på slottet och här avled hon också nyårsafton 1865.

Under medeltiden var Österhaninge en mycket stor socken med djupa skogar, otaliga öar och vida vatten. Vildmarker och vidsträckt skärgård har präglat trakten. Kyrkan byggdes där marken var odlad. Idag är Österhaninge kyrka, med sin fina atmosfär och sitt karaktäristiska lutande torn,  en mycket omtyckt förrättningskyrka” (fakta hämtad från Österhaninge församling)

Jag är konfimerad och gift i den kyrkan, min yngsta son döptes i den. Det är inte någon stor kyrka men den är mysig och man kommer nära prästen och det som händer framme vid altaret. I dag var det min sons kompis dotter som skulle döpas och min som hade fått äran att bli gudfar åt flickan.  Det var en fin gudstjänst och jag tyckte om prästens ord. Kyrkan var nästan fylld av familj och vänner. Flickan tyckte nog att det var spännanden för hon ville inte ligga i någons famn utan ville helst ha koll på allt som händer runt omkring henne. Min son fick äran att hälla upp dopvattnet i dopfuntet. Jag var riktigt stolt över honom för han var så fin i sin kostym som han handlade speciellt för dopet.

 

 

Annonser

8 reaktioner på ”Ett vackert dop

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s